۱۳۹۱ بهمن ۲۰, جمعه

درباره لرستان و موسیقی لرستان


درباره لرستان و موسیقی لرستان

سرنا
سرزمین لرستان و محدوده زاگرس در ادوار مختلف تاریخ، محل پیدایش تمدن‏ها و آثاری شگفت انگیز بوده است. بر اساس شواهد به دست آمده در کاوش‏های باستان شناسی، از جمله نقوش روی ظروف مفرغی و سفالی، قدمت موسیقی در لرستان به اواسط هزاره سوم پیش از میلاد می‏رسد.
در این سرزمین باستانی، قرن‏هاست که سه فرهنگ «لری»، «لکی» و «بختیاری» درکنار هم به حیات خویش ادامه داده‏اند. سیری در سرگذشت مردم لرستان و بررسی حیات فرهنگی این قوم سخت کوش، نشان می‏دهد که آنها همواره با طبیعت و پدیده‏های پیرامونشان، پیوندی ناگسستنی داشته‏اند. آوازها و ترانه‏های کار، عاشقانه، شادیانه‏ها، مویه‏ها، لالائی‏ها و ... از تنوع موسیقایی این خطه و عجین بودن موسیقی بازندگی روزمره مردم لرستان حکایت می‏کند. این موسیقی، از لحاظ اجرایی، ظریف و پیچیده است. غنای کلامی فراوان دارد و مهم تر از همه، از روحیه‏ای سلحشورانه و حماسی برخوردار است. قسمت اعظم ترانه‏ها و آوازهای لریدر مقام ماهور اجرا می‏شوند. در این ترانه‏ها هموازه از کلماتی مانند هی خدا، ای فلک، اری هی، عزیزم و ... استفاده می‏شود که در پیوند و تطبیق هجاهای شعر و موسیقی نقش مهمی ایفا می‏کنند.
اصلی‏ترین سازهای مورد استفاده در این منطقه، سرنا، دهل، کمانچه و تنبک می‏باشند که رستاک ضمن بهره گیری از آن‏ها در رنگ آمیزی این اثر، سعی در نزدیک شدن به فضای موسیقیایی لرستان را داشته است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر